Ggz- cliënt die nek van medebewoner brak krijgt tbs met dwangverpleging

Voor het doden van een medebewoner van een psychiatrische kliniek in Zuidlaren, moet een 33-jarige man 1,5 jaar de cel in en krijgt hij tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar en heeft progressieve schizofrenie. Dit meldt NOS. 

De man trapte met enkele karatetrappen zijn medebewoner van een stoel. Het slachtoffer viel achterover en brak zijn nek. Hij zat vanwege ernstige schizofrenie in de kliniek, maar kreeg mogelijk niet de juiste dosering medicijnen. Zijn ouders hadden die indruk ook.

Dwarslaesie

Op de dag van het dodelijke incident gedroeg de 33-jarige zich al agressief richting medebewoners en sloeg hij een vrijwilliger. Op de buitenplaats trapte hij rond 18.00 uur het slachtoffer van een stoel. Na het breken van zijn nek kon hij niet meer bewegen. Het slachtoffer blijkt een dwarslaesie te hebben, waardoor hij niet meer zelfstandig kan ademen. Behandeling werd de dag na het incident stopgezet, omdat zeker was dat hij het niet zou overleven.

Celstraf al uitgezeten

De eis van anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging is overgenomen door de rechtbank. Omdat de dader in zijn voorarrest al zijn celstraf heeft uitgezet, gaat hij binnenkort al naar een tbs-kliniek. Nabestaanden van het slachtoffer krijgen van hem 17.500 euro schadevergoeding.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky