Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft Stichting Altijd Zorg in Rolde een aanwijzing en stelt dat de zorg voor cliënten binnen twee weken moet zijn overgedragen aan een andere zorgaanbieder. De inspectie ziet dat Stichting Altijd Zorg niet voldoet aan de normen voor goede zorg en verantwoorde jeugdhulp. Op bestuurlijk niveau is onvoldoende sprake van sturing op kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening. Omdat de inspectie zich zorgen maakt over de veiligheid van de aanwezige cliënten op het terrein van Stichting Altijd Zorg, vindt zij dat het niet verantwoord is om de zorgverlening aan cliënten voort te zetten totdat de geconstateerde tekortkomingen zijn weggenomen. Dit meldt de inspectie.

De inspectie is twee keer op toezichtbezoek geweest bij Stichting Altijd Zorg in Rolde. Er zijn tekortkomingen op het gebied van het sturen op kwaliteit en veiligheid in algemene zin, personeelsbeleid, cliëntendossiers en medicatieveiligheid. Stichting Altijd Zorg kan niet aantonen dat het aanwezige personeel beschikt over de juiste kwalificaties, passend bij de cliëntengroep. Daarbij komt dat er veel onduidelijk blijft, omdat Stichting Altijd Zorg niet de gevraagde informatie kan geven, bijvoorbeeld welke cliënten er op de locatie verblijven, op grond van welke financieringsgrond zij een indicatie hebben en welke zorg zij nodig hebben.

Verloop van de aanwijzing

De inspectie vindt het noodzakelijk dat de zorgaanbieder binnen twee weken de zorgverlening van alle 16 cliënten zorgvuldig overdraagt aan een andere zorg-/jeugdhulpaanbieder. Dit betreft de cliënten waarbij sprake is van zorg of jeugdhulp waarop de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) of Jeugdwet van toepassing is. Gedurende die periode mag Stichting Altijd Zorg geen nieuwe cliënten opnemen, voor zover het gaat om cliënten waarbij de zorg of jeugdhulp die wordt geboden zou vallen onder de Wkkgz en / of de Jeugdwet. Bij Altijd Zorg kan ook dagbesteding, verblijf, uitvoering van een taakstraf en begeleiding van ex-gedetineerden plaatsvinden.

Twee weken om te voldoen aan eis van inspectie

Stichting Altijd Zorg mag pas weer zorg gaan leveren wanneer zij voldoen aan de randvoorwaarden die nodig zijn om goede en verantwoorde zorg te verlenen. Als Stichting Altijd Zorg niet binnen de twee weken aan de aanwijzing voldoet, dan kan de inspectie een last onder bestuursdwang dan wel een last onder dwangsom opleggen om de naleving van de aanwijzing af te dwingen.

Door: Nationale Zorggids