Normal_geld_rekenmachine

Ggz-instelling Lentis in Groningen stevent af op een verlies van vier miljoen euro. Lentis gaat mogelijk medewerkers gedwongen ontslaan. Gemeenten en zorgverzekeraars geven minder geld aan ggz-organisaties. Ondanks dat hierover afspraken zijn gemaakt, heeft Lentis deze verandering nog onvoldoende kunnen verwerken. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Naast het feit dat Lentis gedwongen ontslag van medewerkers niet kan uitsluiten, wordt er bij elke vacature en bij het aflopen van tijdelijke contracten gekeken of invulling en verleging noodzakelijk is, aldus Gerke Terpstra, communicatieadviseur bij Lentis. Voor ouderen met psychiatrische problemen wordt het minder makkelijk om opgenomen te worden. Lentis heeft een aantal leegstaande panden waar het vanaf moet om de kosten te dempen.

De laatste paar jaar draaiden de grote ggz-instellingen in Nederland verlies. GGZ Drenthe verloor in 2014 6,1 miljoen euro en GGZ Friesland zelfs 6,7 miljoen euro. Ook voor Lentis was 2014 een slecht jaar, toen leed het al een verlies van 1,2 miljoen euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids