Logo_drie-gegadigden-huishoudelijke-hulp-tsn
Tientallen medewerkers van zorginstantie TSN en hun cliënten voeren morgenmiddag, woensdag 16 maart, actie in Groningen. Samen met de FNV nodigen de actievoerders de raadsleden van de gemeente Groningen uit om samen een kopje snert te eten. Riek van Kampen, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, zegt hierover: ‘Het is namelijk snert wat er gebeurt met de werknemers van TSN in de gemeente Groningen. Duizenden zorgmedewerkers in Nederland verliezen hun baan en nog meer mensen raken hun zorg kwijt. Dit terwijl er geld is om de zorg en dus de banen te garanderen. Ook in Groningen verdwijnen talloze banen en komen vele zorgbehoevenden zonder broodnodige hulp. Dit laten we niet gebeuren!’. Naast de ‘snertactie’ vinden er voor het stadhuis nog andere acties plaats rond dit tijdstip.
Waar: Stadhuis, Grote Markt, Groningen
Tijdstip: 16.00 uur
Datum: woensdag 16 maart
 
Sinds vrijdag 4 maart staat er in Groningen ook al een actietent van medewerkers van TSN, hun cliënten en de FNV. In deze tent kan iedereen terecht die samen met de actievoerders de zorg in Nederland wil redden. De actietent is op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag te vinden op de Grote Markt. Op dinsdag en zaterdag staat de tent op het Waagplein. Dit in verband met de markt, die op die dagen op de Grote Markt staat.
 
Met het dreigende faillissement van TSN zitten ruim 8.000 medewerkers en 27.000 cliënten in grote onzekerheid of ze hun werk, arbeidsvoorwaarden of vertrouwde zorgmedewerker behouden. De FNV vindt dit onbegrijpelijk, gezien de afspraken die op 4 december 2015 zijn gemaakt tussen staatssecretaris Van Rijn, de VNG en de FNV. Er is een ‘noodfonds’ van 60 miljoen beschikbaar om de tarieven op te hogen, zodat er voldoende geld beschikbaar wordt gesteld door gemeenten om goede thuiszorg te organiseren. Ook is er geld beschikbaar voor gemeenten, zodat de thuiszorg beter, in de vorm van ‘ondersteuning thuis’, georganiseerd kan worden. Dit geld maakt het de gemeenten mogelijk om voor Buurtzorg of een gelijksoortige oplossing te kiezen.