Logo_fnv_logo

De FNV is blij dat de staatssecretaris Van Rijn werk maakt van goede arbeidsvoorwaarden voor thuiszorgmedewerkers. De FNV wil dat er met de Algemeen Maatregel van Bestuur (AMvB) een einde komt aan de race naar de bodem in de thuiszorg. Dit meldt FNV. 

Sarah Dobbe van de FNV over de wet: “We hebben de tekst van de maatregel nog niet gezien, maar hopen dat Van Rijn de gemeenten wel verplicht om tarieven voor de thuiszorg te hanteren waarvan een fatsoenlijke loon voor de thuiszorgmedewerkers kan worden betaald. Zolang gemeenten niet verplicht worden om reële tarieven te hanteren, zijn er nog veel gemeenten die onder de kostprijs duiken.”

De AMvB is een uitwerking van de afspraken die de FNV met Van Rijn heeft gemaakt, nadat vele thuiszorgmedewerkers vorig jaar actie hebben gevoerd. De FNV gaat de maatregel bespreken met haar leden om te kijken of het voldoet aan de gestelde voorwaarden. Dobbe is hoopvol over de maatregel. Al jaren is er in de thuiszorg een race naar de bodem. Het werk moest steeds goedkoper over de ruggen van de thuiszorgmedewerkers en cliënten. De tarieven voor de aanbestedingen zijn vaak onder de kostprijs. Hierdoor staan de thuiszorgmedewerkers voor een eigenlijk onmogelijke keuze: ontslag of 30 procent van hun loon inleveren. 

Vorig jaar kwam er een vrijblijvende ‘Code verantwoordelijk marktgedrag voor de thuiszorg’. Deze code werd door slecht een kwart van de gemeenten ondertekend. Met de AMvB gaat de vrijblijvendheid er af en worden alle gemeenten verplicht om te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers. "We hebben gezien dat een vrijblijvende code niet werkt. Gemeenten willen nog steeds alles zo goedkoop mogelijk. Dit gaat ten koste van het loon van thuiszorgmedewerkers en de kwaliteit van thuiszorg. Thuiszorg is een vak dat een fatsoenlijk loon verdient", aldus Dobbe.

Door de te lage tarieven voor de thuiszorg is TSN Thuiszorg bijna failliet. Maar ook andere thuiszorginstellingen zoals Verian, Internos en Domestica verkeren in grote financiële problemen. Door het dreigende faillissement van TSN zit driekwart van de 10.000 thuiszorgmedewerkers en 40.000 cliënten nog steeds in onzekerheid over hun baan, arbeidsvoorwaarden en of ze hun vaste thuiszorgmedewerkers zouden behouden. 

©Nationale Zorggids