Normal_fnv

De huishoudelijke hulpen van TSN die in de gemeente Groningen werken moeten in dienst blijven. Daarom sleept vakbond FNV de thuiszorgorganisatie voor de rechter. Dat meldt RTV Noord.

Binnen enkele weken wordt de huishoudelijke tak van TSN naar alle waarschijnlijkheid failliet verklaard. Het bedrijf zegt in Groningen huishoudelijke hulp te kunnen blijven leveren door gebruik te maken van een andere financieel gezonde bv. FNV vindt dit juridisch gezien geen probleem, maar de bv moet de huidige TSN-thuiszorgers behouden en de arbeidsvoorwaarden mogen niet verslechteren. De vakbond zegt dat de medewerkers opnieuw moeten solliciteren en daarom niet zeker zijn van hun baan. “We hebben daarom vandaag besloten de procedure 'overgang van onderneming' te starten”, zegt FNV-bestuurder Riek van Kampen dinsdag. Mocht er volgens de rechter inderdaad sprake zijn van overgang van onderneming, dan is TSN verplicht de rechten en plichten van de medewerkers in stand te houden.

FNV vind het te gek voor woorden om nieuwe mensen aan te nemen voor hetzelfde werk. Ongeveer honderdvijftig TSN-medewerkers kwamen dinsdagavond naar een bijeenkomst van de vakbond. Ze zijn voornamelijk boos op wethouder Ton Schroor omdat hij slechts toekijkt terwijl er allerlei dingen misgaan, zo stellen de medewerkers. Zij vinden dat Schroor in zee moet gaan met Buurtzorg. Maar de wethouder mag dit niet doen, omdat TSN heeft toegezegd na faillissement zorg te blijven leveren. TSN-medewerker Marloes Oostmeijer: “Hij heeft zoiets van: klets er maar een mooi punt aan, maar we doen er niks mee. Ik wil dat hij voor ons opkomt en voor zijn burgers. Doe er wat mee.” 

©Nationale Zorggids