Logo_groningen_lok_huishoudelijk_hulp_toelage

Sommige inwoners hebben een huishoudelijke hulp en krijgen hiervoor een tegemoetkoming van de gemeente. Zij zijn in 2016 goedkoper uit. Want van de Rijksoverheid mag de gemeente het niet gebruikte geld van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) voor 2015 uitgeven in 2016.

Door het besluit van de Rijksoverheid heeft de gemeente meer geld voor deze regeling. Dat scheelt geld voor bijvoorbeeld mensen die 130 procent van het sociaal minimum of meer verdienen. Zij betalen de helft minder eigen bijdrage.

Recht
Sommige inwoners hebben nog geen gebruik gemaakt van hun recht op een tegemoetkoming voor huishoudelijke hulp. De gemeente gaat hen opnieuw uitnodigen om die aan te vragen. Wie dit al heeft gedaan, krijgt binnenkort een brief over het toekennen van de aanvraag. In deze brief zet de gemeente ook de nieuwe, gunstigere tarieven.

Goedkoper
De gemeente verwacht dat meer mensen voor 2016 een aanvraag  doen omdat het voor hen goedkoper wordt. Omdat het Rijk na 2016 niet meer meebetaalt, denkt de gemeente na over de tegemoetkoming in de kosten voor huishoudelijke hulp vanaf 2017. De gemeenteraad vindt dat de tegemoetkoming er vooral moet zijn voor inwoners met een laag inkomen, zodat een hulp in de huishouding voor hen mogelijk blijft.