Logo_schizophrenia_pet_scan_wiki_-c_

In de psychiatrie en andere vormen van geestelijke gezondheidszorg is veel discussie over schizofrenie. Er zijn experts die beweren dat schizofrenie niet bestaat en er zijn deskundigen die het hier hartgrondig mee oneens zijn. Daarom organiseren het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG en Lentis Volwassenenpsychiatrie dinsdagavond 27 oktober een maatschappelijk debat over dit thema. Dit meldt het UMCG.

Tijdens het debat komt niet alleen de betekenis van dit vraagstuk voor medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg aan bod, maar ook de vraag welke benadering het meest in het belang van de patiënt is, is onderwerp van het debat. De titel van het debat is: ‘Schizofrenie exit, of niet / en nu?’.

De bewering eerder dit jaar van Jim van Os dat schizofrenie niet bestaat heeft voor veel beroering gezorgd in de psychiatrie. Er zijn voor- en tegenstanders. Volgens Van Os is schizofrenie een wanhopig makende diagnose terwijl inmiddels vier van de vijf mensen gewoon kunnen herstellen. Psychiater Wim Veling van het UMCG is het niet met hem eens. Hij vindt dat diagnostiek en behandeling van mensen met psychosen beter kunnen, maar dat het niet helpt om de diagnose schizofrenie nu in de ban te doen.
 
Tijdens het debat ‘Schizofrenie exit, of niet / en nu?’ gaan beiden met elkaar in discussie. Zij bespreken de bewering van Van Os vanuit verschillende perspectieven. Zij kruisen de verbale degens onder leiding van psychiater Rikus Knegtering, A-opleider Lentis en hoofd van Lentis Research.
 
Het debat is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, of hij/zij nu zelf psychische klachten heeft, naastbetrokkene is, als hulpverlener in de zorg werkt of zich op andere manier betrokken voelt. Het publiek kan op verschillende manieren een actieve rol spelen tijdens het debat. Het debat vindt plaats in het Groninger Forum, Hereplein 73 Groningen. Het debat begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur. Meer informatie over het debat is ook te vinden op https://www.rgoc.nl/files/pdf/aankondigingdebat201510.pdf.
 
© Nationale Zorggids