Onthulling Baken van Bezinning Martini Ziekenhuis

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra onthulde samen met een patiënt een Baken van Bezinning in het Stiltecentrum van het Martini Ziekenhuis. Dit baken is het derde kunstwerk in een reeks van vijf voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis, die bedoeld is voor een moment van bezinning. De Bakens van Bezinning zijn een initiatief van de afdeling Geestelijke Verzorging en worden mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

Als een patiënt geconfronteerd wordt met ziekte, kan hij te maken krijgen met gevoelens van onzekerheid, verbijstering en ongeborgenheid. Alsof hij op zee vaart, zonder dat hij weet waar hij langs moet. Een baken kan daarbij van groot belang zijn om richting te bepalen en een haven te bereiken. Uit die metafoor is het project Bakens van Bezinning ontstaan. Robert Koorneef, geestelijk verzorger: “Op verschillende plekken in ons ziekenhuis wilden we bakens realiseren die zijn bedoeld om houvast te geven en uit te nodigen tot een moment van bezinning. En kunst kan zorgen voor een moment van rust, voor troost of ontspanning.”

Het kunstwerk Onderstroom van kunstenaar Harro van Aalderen bevindt zich in het Stiltecentrum van het ziekenhuis en bestaat uit een wandschildering die een waterstroom voorstelt. Op verschillende open plekken in deze grote stroom kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers kleine stenen een plek geven. De keramieke stenen zijn allemaal anders van vorm en kleur en staan symbool voor de mensen die ze plaatsen. Door een steen te plaatsen worden ze deel van de grote stroom en zo verbonden met de stenen van anderen. Dit levert een gevoel van verbondenheid op, wat troost kan bieden.

Door: Redactie Nationale Zorggids