Normal_koken__eten__kruiden

Dat geheugenproblemen en vrijwilligerswerk prima samen kunnen gaan, bewijst Johannes Weyzig. Geassisteerd door Barbara Hof bereidt hij wekelijks een Indische maaltijd in verpleeghuis Vliethoven. Niet alleen Johannes en Barbara doet dat goed, ook bewoners en personeel genieten mee van dit smakelijke vrijwilligerswerk.

‘Ketoembar, laos, kemiri, salam, sereh,’ moeiteloos somt Johannes een aantal Indische kruiden op, die hij gebruikt in zijn gerechten. ‘Dat we nu een interview hebben, ben ik morgen vergeten. Maar van vroeger weet ik nog heel veel zoals de kruiden die in mijn Indische gerechten horen. Veel recepten heb ik van mijn Chinese moeder geleerd en tijdens mijn werk als scheepskok. Vandaar dat ik bedacht om te gaan koken.’ Via via kwam Johannes bij Bokko Jan Huitema terecht, de vrijwilligerscoördinator van de SW&D. Barbara had zich daar ook aangemeld, want zij wilde graag vrijwilligerswerk in de zorg doen om meer ervaring op te doen. Barbara: ‘In BetingeStaete had ik al wat vrijwilligerswerk gedaan en gemerkt dat ik het werken met ouderen ontzettend leuk vond. Zó leuk zelfs dat ik besloot me om te scholen tot persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. De vraag van Bokko Jan kwam dus precies op het goede moment. Oorspronkelijk kom ik uit de horeca, dat is ook mensenwerk, maar dit werk geeft me veel meer een goed gevoel.’ Johannes valt haar onmiddellijk bij en zegt: ‘Wat Barbara doet is zulk dankbaar werk. Ze leert snel en is heel goed met mensen.’

Lees verder