Normal_medications-342474_960_720

Minister Edith Schippers van VWS gaat de nieuwe regels voor apotheekhoudende huisartsen niet versoepelen. Een motie van Kamerlid Agnes Wolbert heeft niets opgeleverd. Voor Annen wordt dus geen uitzondering gemaakt. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Patiënten krijgen van de apotheekhoudende huisarts in Annen geen medicijnen meer, omdat het dorp binnen 4,5 kilometer van de reguliere apotheek in Zuidlaren ligt. Om de medische voorzieningen op het platteland te kunnen behouden werd de minister gevraagd om de regels voor apotheekhoudende huisartsen te versoepelen. Schippers blijft echter bij haar eerdere besluit dat farmaceutische zorg door de apotheker moet worden verleend.

Een huisarts mag de taak van apotheker overnemen als de apotheek op meer dan 4,5 kilometer afstand ligt. Dat geldt niet voor apotheken die 3,5 kilometer of dichterbij liggen, ook niet als er openbaar vervoer is. De huisarts mag alleen zorgen voor de medicijnen als de apotheker in kwestie helemaal geen bezorgdienst heeft. Maar omdat er in Zuidlaren een bezorgdienst is moeten Annense patiënten daar nu hun medicijnen halen.

Dorpsbelangen Annen en de gemeente Aa en Hunze stonden achter het dorp, maar die steun mocht niet baten: een uitzondering maken of het wijzigen van de wet zou volgens Schippers leiden tot zeer onwenselijke situaties. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging vindt de nieuwe situatie erg nadelig voor patiënten, omdat zij nu geen keus meer hebben. Er werd dan ook teleurgesteld gereageerd op het besluit van Schippers. Om de kwestie toch op de politieke agenda te houden wil de vereniging volgende stappen ondernemen.

© Nationale Zorggids

Lees verder