Normal_groningen

Ongeveer driehonderd Groningse ouderen zijn van TSN overgestapt naar een andere thuiszorgorganisatie. Vorige week werd bekend dat TSN het werk in Groningen niet aankan, waardoor er meer dan 150 ouderen in de stad zonder hulp thuis zaten. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Door de financiële problemen bij TSN is er veel personeel ontslagen. Hierdoor kan de organisatie niet aan iedereen thuishulp bieden. Deze week moet TSN nog meer personeel ontslaan, waardoor meer ouderen zonder hulp komen te zitten. Vrijdag zit wethouder Ton Schroor met het bedrijf om de tafel. De wethouder zegt tot vorige week niets gehoord te hebben over dit tekort aan personeel.

Schroor verwijt TSN geen contact met hem te hebben opgenomen om tijdig aan te geven dat ze de afgesproken zorg niet konden leveren. Daarop reageert TSN dat zij al eerder signalen hebben afgegeven. Ook vinden enkele raadsfracties dat de wethouder zelf contact met de thuiszorgorganisatie had moeten zoeken, juist omdat het bedrijf al maanden problemen heeft. “Het kan toch niet dat de gemeente via vakbond FNV moet horen dat er stront aan de knikker is?”, zegt Jimmy Dijk van de SP.

TSN heeft aangegeven alles snel weer op de rit te krijgen om de afgesproken zorg te kunnen leveren. Schroor is hier nog niet van overtuigd, hij wil harde toezeggen van de organisatie. Inmiddels is een deel van de klanten met behulp van de gemeente overgestapt naar andere organisaties. “We houden de komende tijd wekelijks een selectiedag om nieuw personeel aan te trekken. Per week beoordelen we hoeveel mensen we nodig hebben”, aldus Wouter Poels, manager bij Axxicom, één van de aangetrokken thuiszorgorganisaties.

Wethouder Schroor wil in het vervolg steekproeven houden om zo te controleren hoe het gaat met de huishoudelijk hulp in de stad. Zo wil hij verrassingen voorkomen. 

©Nationale Zorggids