Week 17: snus, orthosomnia en zelfdodende middelen bij voltooid leven

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren zelfdodende middelen bij voltooid leven, Q-koorts, orthosomnia en snus in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Kuipers ‘absoluut geen voorstander’ van zelfdodende middelen bij voltooid leven

Minister Ernst Kuipers is "absoluut geen voorstander" van de beweging van mensen die "de regie op hun eigen leven willen houden" en daarom zelf met een zelfdodend middel een einde willen maken aan hun leven. Lees hier waarom hij ertegen is.

Dinsdag: 15 jaar na de Q-koortsepidemie hebben patiënten nog steeds klachten

Veel mensen die vijftien jaar geleden Q-koorts opliepen, hebben daar nog steeds last van. Sommige Q-koortspatiënten lijden aan de chronische variant van de ziekte. Lees hier wat dat inhoudt.

Woensdag: Koningsdag

Donderdag: orthosomnia: obsessief je slaap tracken met apps, smart watches of armbanden

We kunnen tegenwoordig alles registeren, ook hoe we slapen. Bijvoorbeeld via een app, armband of Apple Watch. Voor sommigen zijn deze mogelijkheden zaligmakend. Ze raken geobsedeerd met de perfecte slaap en hebben de tools om dit in de gaten te houden. Deze obsessie heeft een naam: orthosomnia. Je bent dan zo gefocust op de perfecte slaap, dat je er juist extreem slecht door gaat slapen. Hoe weet je of je orthosomnia hebt?

Vrijdag: wat is snus, hoe werkt het en wat zijn de gevaren?

Er zijn een aantal alternatieven voor het roken van sigaretten. Snus is er één van. Dit is gestoomde tabak in vochtige poedervorm, in een tablet of in een theezakje. Het middel is echter verboden in Nederland. Het enige Europese land waar het legaal is, is Zweden. Daar komt het ook vandaan. Maar wat doet snus met je en is het net zo slecht als roken?

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky