Tommie Niessen

Veel jongeren die een zorgopleiding volgen willen uiteindelijk niet in de ouderenzorg werken. Ik hoor regelmatig dat ze het niet uitdagend genoeg vinden. Ik vraag me af waarom? Ik zie het juist als een uitdaging om als “jong mens” ervoor te zorgen dat een “oud mens” wat aangenamer kan leven. Het geeft mij veel voldoening. Ik vind het geweldig dat ik ondanks het leeftijdsverschil heel mooi contact kan hebben met ouderen.

Door Tommie Niessen

Laatst zei een man tegen mij: “Menneke als ik jou leeftijd had, dan had ik het wel geweten! Geniet van je leven want het duurt maar even. Voordat je het weet moet jij ook gewassen worden”. Het lijkt mij heel erg moeilijk om te accepteren dat je veel dingen niet meer zelfstandig kunt. Even onder de douche of andere kleding aan doen is voor veel ouderen al een hele opgave. Daarbij kan ik hen helpen, ik ben er blij mee dat ik iets voor ze kan betekenen.

Je kunt veel leren van ouderen!

Ik vind het jammer dat niet veel jongeren ervoor kiezen om in de ouderenzorg te gaan werken. Je kunt zoveel van deze mensen leren. Zij hebben al ontzettend veel meegemaakt in hun leven waardoor ze (meestal) wijzer zijn geworden. Door de gesprekken die ik met hen heb ga ik anders denken. Daarmee bedoel ik niet dat ik ga denken als iemand van 80, dat zou niet goed zijn. Maar door deze gesprekken sta ik vaker stil bij het ouder worden en ben ik bewuster gaan leven. 

Ik ben erg dankbaar dat ik zorg mag dragen voor deze mensen. Ze leren mij veel door verhalen te vertellen over wat zij hebben gedaan en hebben meegemaakt in hun leven. Ik heb ontzettend veel respect voor ouderen!

Tommie Niessen (26) werkt als verpleegkundige. Jaren geleden had hij niet gedacht dat hij in de zorg zou terechtkomen. Het leek hem niets aan, totaal niet stoer en hij dacht dat je dan de hele dag mensen moest wassen. Inmiddels is zijn kijk op de zorg helemaal veranderd. Nu schrijft hij over zijn werk en de dingen die daarmee te maken hebben. Daarmee wil hij de zorg en het werk dat verpleegkundigen doen positief onder de aandacht brengen. Volg Tommie op Instagram (@tommieindezorg) of op zijn website tommieniessen.nl.
 
© Nationale Zorggids / Tommie in de zorg