Enkele maanden geleden las ik in het Dagblad van het Noorden dat GGZ Drenthe onder toezicht was geplaatst van de inspectie. GGZ Drenthe is de zorginstelling waar ik zorg van krijg. Het verbaasde me niet want hoewel ik tevreden ben over de zorg die ik krijg, ben ik ook tegen dingen aangelopen waarvan ik vind: dat zou beter kunnen.
Door Nicolai van Doorn
Een van de problemen waar ik tegen aanliep was het ontbreken van een psychiater op momenten dat ik die nodig had. In een crisis. In Hoogeveen, mijn woonplaats, was er maanden geen psychiater. Met moeite werd er een oplossing gezocht maar dat duurde. Uiteindelijk kon ik vier weken later iemand spreken die geen psychiater was, maar een verslavingsarts. Een arts die ook veel van medicatie afwist. Dit vind ik een zorgelijke zaak en als je hart voor de zorg hebt moet je je hiervoor diep schamen. Dit is mensen aan hun lot overlaten.
In het bewuste artikel werden deze situatie en de gevolgen ook beschreven. Het waren ernstige gevolgen want een paar mensen hadden zich van het leven beroofd omdat ze geen hulp of niet de juiste hulp konden krijgen. Nu wil ik niet beweren dat deze mensen nog hadden geleefd als er wel goede hulp was, maar ik zou me dit als zorgverlener erg aantrekken.
De GGZ Drenthe niet of nauwelijks. Als reactie in het artikel gaven ze aan dat de problemen in de dossiers lagen. Deze waren onvoldoende bijgewerkt, maar dat was ten tijden van publicatie van het artikel allang opgelost. Dat ze onder toezicht stonden vonden ze maar belachelijk. Voor mij een gevalletje met een bord voor je kop rond lopen en nog erger, je cliënten niet serieus nemen.
Toen ik door een verpleegkundige werd gevraagd om op papier een paar vragen te beantwoorden over hoe ik aankeek tegen de zorg die ik krijg voor een teammanagersoverleg, vroeg ik hem of ik mee mocht. Als redenatie gaf ik hem dat het beter overkwam als ik mijn verhaal daar vertelde. Hij stemde daarmee in. Ook tijdens dit overleg kwam de inspectie ter sprake. En hier was de reactie identiek. Er werd zelfs lacherig over gedaan. Toen wist ik het zeker: in de top van de directie van GGZ Drenthe zitten mensen die hun werk niet serieus nemen en niet staan voor het product – het psychisch gezond maken van mensen – dat ze leveren.
Kijk, je kunt zeggen: de GGZ zet mensen ook onder toezicht. Zo zie ik het. En ik pluk daar zeker de vruchten van. Het is niet zo dat ik het verschrikkelijk vind, maar soms zou ik iets meer vrijheid willen. Maar als ik te veel vrijheid krijg misluk ik. Het is niet zo dat GGZ Drenthe per definitie gefaald heeft. Ze zijn te afhankelijk van regels, bezuinigingen en zorgverzekeraars, waardoor ze de problemen die op hun afkwamen niet meer konden handelen. Dat je daardoor 'hulp' krijgt van een inspectie moet je koesteren. Niet wegkijken of lacherig over doen. Hulp is niet erg, ik vind het juist prettig...
© Nationale Zorggids / Nicolai van Doorn