Normal_lily_monori_van_dijken

Op dinsdag 3 juli 2018 vond het lustrumsymposium voor de artsen van Me-doc plaats met het thema werkplezier en welzijn van de arts. Me-doc biedt de mogelijkheid dat de artsen zich ook buiten het medisch inhoudelijke kunnen ontwikkelen. Wellness & Welzijn werd gevraagd om samen met de organisatie van deze dag een workshop te organiseren. Wat kon een trigger zijn voor de artsen en welke tools kunnen meegegeven worden vanuit Wellness & Welzijn? Een leuke uitdaging en dag! 

Door Lily van Dijken

Welzijnsmarkt

Het was een warme dinsdag en de temperaturen stegen naar 26 graden. Na de lunch ging het lustrumsymposium echt van start. Terwijl de artsen luisterden naar het verhaal van Lammert Kamphuis, van de School of Life, over het leven in de prestatiemaatschappij, werden de laatste puntjes op de i gezet voor de welzijnsmarkt. De focus op de markt is het welzijn van de artsen om hun werkplezier te vergroten. De artsen konden korte workshops volgen zoals mindfulness, professioneel op de (LinkedIn) foto en voor die tijd visagie door een dame van het merk Inglot. De workshop die Wellness & Welzijn verzorgde had de focus op 'aandacht voor...'.

Aandacht voor

Hoe kun je dit onderwerp goed onder de aandacht brengen? Niet als een feit met cijfers en statistieken maar vanuit eigen ervaring vertellen hoe 'aandacht' gezien kan worden. Een uitdaging voor veertig artsen. Elke ronde van de workshop duurde vijftien minuten in groepjes van vijf. Het doel van de workshop 'Aandacht voor'  is de bewustwording van aandacht. In de tuin is een knusse hoek gemaakt van doeken met twee banken tegen elkaar in een L-vorm. Het is iets over drie en de welzijnsmarkt is in volle gang. Er nemen vijf artsen plaats. De workshop is van start. “Wat leuk dat jullie bij de workshop 'Aandacht voor' zijn. Mijn naam is Lily van Dijken van het bedrijf Wellness & Welzijn. Mijn aandachtsgebied is patiënten even geen patiënt te laten voelen.”

Boodschap met een herinnering

Wat is aandacht en wanneer doet aandacht goed? Dit heeft niet alleen betrekking op het werk als arts maar over aandacht in het algemeen, want er zijn verschillende vormen van aandacht. Maar welke vormen vinden jullie belangrijk? Dit blijkt toch best een moeilijke vraag te zijn. Leuk dat er eens “aandacht” aan besteed wordt, zeggen de artsen. Dit bracht een discussie onderling op gang, want aandacht is voor iedereen anders en ieder ervaart het ook op een andere manier. Vervolgens gaan we over op 'Aanraking met aandacht' voor een persoon. Met als uitgangspunt dat aanraking iets kan brengen. En hoe je aandacht van in je hoofd naar uit je hoofd kan brengen, haalt de spanning weg door bijvoorbeeld een massage van het hoofd. Zo werd de link gelegd naar Wellness & Welzijn. Wat tips kwamen ter sprake over ontspannende massagegrepen die je zou kunnen toepassen bij vrienden en kennissen. De essentie is dat je soms iets heel kleins hoeft te doen of te veranderen in je eigen patroon om iets extra’s te betekenen voor een ander. De workshop was een trigger voor een plezierig lustrumsymposium dag, een boodschap met een herinnering.

"Bedankt voor jullie aandacht" met die woorden werd de workshop afgesloten.

Lily van Dijken werkt als welzijnsspecialist in de omgeving Utrecht. Ze vindt het belangrijk om volledige aandacht te geven aan patiënten en mantelzorgers. Dit doet ze door het geven van wellness-behandelingen. In samenwerking met de Poli Ondersteuning bij Kanker in het UMC Utrecht Cancer Centrum geeft ze net dat stukje positieve energie waar een patiënt of mantelzorger behoefte aan heeft. 

© Nationale Zorggids / Lily van Dijken